fredag 3 april 2009

Mitos resp Meios celldelning.

Celldelning är den process som ligger till grund för alla levande organismernas förökning. Vid celldelningen omvandlas en cell till två celler. Man brukar skilja på två huvudtyper av celldelning hos eukaryoter, mitos (vanlig celldelning) och meios (celldelning som producerar könsceller).

Mitos är ett annat namn för vanlig celldelning. I mitos sker indelning av en cell och dess kärna till två identiska dotterceller. Mitos är ansvarig för tillverkning av nya celler, när organismen växer eller när en skadad cell ska ersättas.

Meios eller reduktionsdelning är den celldelning som sker när det bildas könsceller.
En människa har 46 kromosomer. Dessa är kopior av de 46 kromosomer som ingick i den befruktade äggcell som en människa utvecklas av. 23 kromosomer härstammar från modern (ägget) och 23 från fadern (spermien).

Eftersom varje sorts kromosom ärvs i dubbel uppsättning, brukar man säga att människan har 23 par kromosomer i sina celler. Det är nödvändigt att våra könsceller har hälften så många kromosomer som övriga celler i kroppen. Annars skulle antalet kromosomer i människan fördubblas för varje generation. Bildningen av könsceller föregås därför av reduktionsdelning (meios) som ger halverat kromosomantal. Hos människan är det celler i äggstockarna respektive i testiklarna som genomgår reduktionsdelning.

Sammanfattning av mitos och meios i bild:

Vi tittar på en enkel modellbeskrivning av mitos - och meios celldelningar.

Observera färgerna.

3 kommentarer:

  1. wow you just saved my day dude because i have a test tomorrow

    SvaraRadera
  2. wow you just saved my day dude because i have a test tomorrow

    SvaraRadera
  3. Thanks for thsee, it's a great relief for me on my assignment, you are a genius.
    Thumb up for you in appreciation👍👍👍

    SvaraRadera