tisdag 28 april 2009

En kemisk reaktion.

En kemisk reaktion sker när två eller flera ämnen reagerar med varandra så att det bildas ett nytt ämnen, eller när ett ämne förlorar sin inre struktur och omvandlar till ett eller flera nya ämnen.

Ex 1: I en blandning av syre och väte reagerar ämnena inte märkbart med varandra vid rumstemperatur, trots att syre och vätemolekylerna kolliderar. Värmer man däremot på gasblandningen bildas vatten. Det har skett en kemisk reaktion.
Ex 2: När bensin brinner bildas gaserna koldioxid och vattenånga, dvs det sker en kemisk reaktion.
Ex 3: Vid en fotosyntes bildas socker och syre ur koldioxid och vatten på grund av den kemiska reaktionen. Koldioxid + vatten + solenergi omvandlas till socker + syre.

Två viktiga processer driver kemiska reaktioner.
1. Det finns en fysikalisk princip som säger att varje system (t ex en atom eller molekyl)
strävar att innehålla så lite energi som möjligt!
Vid den kemiska reaktionen minskas energiinnehållet genom att kemisk energi
övergår till värme eller en annan energiform.

Ex. När bensin brinner försvinner en del av den bundna kemiska energin till värme
och energiinnehållet i bensinen minskar.

2. En annan fysikalisk princip säger att varje system strävar efter oordning. Ett fast ämne har större ordning än vätska och vätska har större ordning är gas. Varje fast ämne strävar ”innerst inne” efter att omvandlas till vätska eller gas osv.

Ex: Träd är energirik och välordnade. Träd som brinner övergår till energifattigare och oordnande gaser koldioxid och vattenånga.

(Obs! Dessa två fysikaliska principer är nästan ”filosofiska”, så vi nöjer oss med det).


Redoxreaktioner:
Sådana kemiska reaktioner sker vid oxidation och reduktion. En oxidation är en reaktion där ett ämne avger elektroner, medan en reduktion är när ett ämne upptar elektroner.

Ex. När metaller reagerar med syre. Elektronerna från metallen (t ex magnesium) flyttas till syreatomen. Metallen avger elektroner – oxideras, medan syret tar emot elektroner – reduceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar